sâmbătă, 28 noiembrie 2009

Mere coapte cu migdale si alune

Cum nu m-am saturat cu parsolica Anei, am pus mana pe telefon si am sunat o prietena a carui prieten e bucatar de meserie, si am intrebat ce as putea sa fac bun, dulce si deosebit. Si imi da ideea unor mere coapte de care am vrut sa mancam cu ei la un restaurant. Foarte incantata de ideea omului ascult cu rabdare povestea merelor coapte, notez frumos in minte, multumesc frumos de idee si incep sa cotrobai prin bucatarie dupa cele trebuicioase retetei ca sa ma apuc de construit. Noroc ca aveam tot ce imi trebuia prin casa, ca altfel trebuia sa improvizez :))

Asadar... se iau cateva mere (eu am luat 8), se spala bine, se rup coditele, se taie un capac si se curata in interior de seminte.
Apoi se aseaza frumos pe o tava si se baga in cuptorul incalzit in prealabil. Se da focul la mediu si se lasa 15 minute la copt. Intre timp se iau ceva alune crude, si migdale si se maruntesc in functie de cheful, rabdarea si ustensilele de care dispune fiecare (ori la blender, ori in masina de tocat nuci, ori taiate maruntel).
Eu am folosit blenderul si toate cantitatile le-am pus "la ochi". Dupa ce alunele si migdalele sunt maruntite, se amesteca cu 2 galbenusuri si 2 pachetele de zahar vanilat. Daca vreti mai dulce, se mai poate adauga un pachetel de zahar vanilat sau chiar zahar simplu.
Cat timp se pregateste compozitia, merele sunt semicoapte. Se scot din cuptor, se indeparteaza capacul si se umplu cu compozitie. Mie mi s-a parut ca nu se coc uniform merele si le-am rasucit cu partea mai necoapta spre exterior, apoi le-am bagat inca 25 minute in cuptor. Si a inceput sa miroasa in bucatarie a papa bun...

Detaliu
Pofta buna! :))
P.S. Am uitat sa spun ca am folosit doar compozitia din castronul de sticla. Cea din castronelul verde a ramas neamestecata cu ou si zahar. Poate o folosim maine poimaine la altceva.

P.P.S... Cat timp s-au preparat merele m-am gandit au asa ca mi-ar fi dor de o salata orientala, si ca n-ar strica sa pun cartofeii la fiert laolalta cu morcoveatza, iar separat niste oua. Zis si facut cu atat mai mult cu cat am primit aprobare de la sefu mancator, care ca sa scape de ajutor a fugit la dat cu porcu :) N-am comentat fuga nastrusnicului, ci pe de o parte m-am bucurat ca nu ma incurca prin bucatarie cu matele de la laptop intinse in calea mea. Dupa ce merele au fost gata si am halit 2 pe nerasuflate, am incercat sa trezesc pe Marinica si sa continuam papica. dar hotomanul se apuca de alintat, ma baga si pe mine in plapuma si da-i cu somn si eu 2 ore. :)))
In sfarsit! Rau n-a prins deloc. Ne-am trezit intr-un final si am continuat prepararea salatei orientale, care s-a transformat in salata boeuf (ca tot aveam cele trebuincioase prin casa), iar finalul cam asta a fost :))

Un comentariu:

  1. Esti grozava,Mirela!:))Tu si de cand ma chinui sa ma urnesc sa prepar si eu bunaciuni de astea de mere?!Pfuai....si de cate ori zic ca gata,ma apuc de treaba...il aud pe Marius:Daca faci mere coapte,le mananci singura ca eu nu mananc...de parca el ar fi singur pe lume,ete scart!:))
    Nebunie...nebunie...lasa ca tot fac eu...
    Mariane....buna salatica,este?!:))
    Hai ca va tzocai pe amandoi cu drag!Si spor la bucatareala!:)

    RăspundețiȘtergere